torstai 25. huhtikuuta 2019

Kiintokalustetoimittajien ja keittiön kilpailutus

Aloimme jo aikaisin kesällä ja syksyllä selaamaan ideakuvia, kävimme kesällä asuntomessuilla ja kyläillessämme tuttavien luona haastattelimme heitä heidän talojensa ratkaisuista ja niiden toimivuudesta. Mietimme myös paljon nykyistä arkeamme ja mitä nykyisessä asunnossamme oli toimivaa ja mitä muuttaisimme.

Näiden pohjalta talon pohjapiirrosluonnoksen ollessa lähes valmis lähdimme käymään keittiökalustekaupoissa. Halusimme ajoissa tutustua tarjolla oleviin ratkaisuihin ja varmistaa että pohjaan piirretty keittiön tila olisi toimiva ja siihen saataisiin sijoitettua meidän tarpeitamme vastaava keittiö. Halusimme myös ajoissa lukita lieden paikan sekä vesipisteet, sillä ne kuitenkin tarvittaisiin jo alkuvaiheessa eri suunnitelmiin.


Talon huonejako ja muoto selvillä sekä keittiön paikka päätetty. Näillä mitoilla tarkempi keittiösuunnittelu käyntiin. 



Päädyimme hyödyntämään Keittiömaailman, Puustellin ja Noblessan keittiösuunnittelijoita. Muitakin toimittajia olimme tutkineet pitkin vuotta messuilla ja monissa talotoimittajien järjestämissä talonäytöissä. Paljon luimme myös blogeista kommentteja. Osa kiintokalustetoimittajista karsiutui jo aiemmin  ja osittain valintaa ohjasi myös viime metreille päässeet talotoimittajat, jotka tekivät kyseisten yritysten kanssa yhteistyötä.

Kukin keittiösuunnittelija teki pohjakuvan ja mittojen pohjalta suunnitelman ja sen perusteella meille tarjouksen. Huomionarvoista oli, että muut antoivat suunnitteluohjelmallaan piirtämänsä kuvat meille, mutta Noblessa vain näytti kuvat nopeasti ja luovutti meille vain tarjouksen. Noblessa oli ainut, joka sanoi antavansa kuvat meille vasta kirjoittettuamme sopimuksen heidän kanssaan. Tämä oli hieman pettymys, kun olimme nähneet aiemmin Noblessan hienoja ja havainnollisia suunnitelma-kuvia. Tarjoukset halusimme niin, että voimme ottaa halutessamme kodinkoneet eri paikasta, samoin kuin muiden tilojen kiintokalusteet. Kukaan ei antanut vielä tässä vaiheessa tarkkaa mittapiirrosta suunnittelemastaan keittiöstä. Myös keittiöön suunniteltujen materaalien ilmoittamisen tarkkuudessa oli eroa. Suunnitteluohjelmalla keittiöstä (ja muistakin kiintokalusteista) piirrettujen kuvien laadussa ja visuaalisuudessa oli myös hurjat erot.

 Luulisin kuitenkin että varsinkin tällaisessa asiassa kun ostetaan kokonaisuus, mitä ei vielä ole sellaisenaan suoraan ostotilanteessa nähtävissä vastaavassa laajuudessa, hyvät kuvat kertoisivat enemmän kuin tuhat sanaa ja vahvistaisivat ostopäätöstä ja myös houkuttaisivat usemman asiakkaan tekemään kaupat. Selkesti parhaat, houkuttelevimmat, tunnelmallisimmat ja tarkimmat kuvat olivat Keittiömaailmasta saamamme, joten siitä heille parhaat pisteet.

Tarjouksissa taas eroavaisuuksien vertailu ei ollut ihan yksiselittäistä, kun kaikilla oli omat materiaalinsa ja pintansa ovissa, rungoissa jne, jolla keittiötä tarjosivatkin, vaikka kaikkien ajatus keittiön muodosta ja toimintojen sijoittelusta olikin samansuuntainen. Osa suunnittelijoista ehdotteli muita rohkeammin erilaisia vaihtoehtoja ja kyseenalaisti hyvällä tavalla mielipiteemme ja perusteli suosituksensa. Tietyissä asioissa pidimme kuitenkn päämme, emmekä muuttaneet mielipidettämme myyjän suosituksesta. Yksi tällainen oli alakaapiston nurkan hyödyntäminen: alusta lähtien minulle oli selvää, että haluan siihen LeManse-karusellin kattiloiden säilytykseen.

Erot olivat pitkälti suunnittelijan ammattitaidossa asiakkaan huomioimisessa ja liikkeen tarjoamassa valikoimassa. Aamiaiskaappiratkaisut vaihtelivat liikkeestä riippuen. Keittiömaailmassa oli eniten näytillä erilaisia ratkaisuja kiintokalusteisiin, myös niitä erikoisempia sähköllä toimivia. Noblessalla sokkeli oli korkeampi haluamallamme ovella/kaapinrungolla ja sitä kautta työtason pinta jäisi tietyillä tasomateriaaleilla korkeammalle kuin muilla. Kalusteiden laadukkuus ja toimivuus täyttyi jokaisella näillä toimittajalla, ainakin oman vertailumme mukaan.

Kaikkien kolmen kiintokalusteet toimitettaisiin kasattuina ja asennus itse onnistuisi myös. Toimitusajoissakin kaikki olivat joustavia.  Itse keittiösuunnittelijoiden persoonat näkyivät vahvasti suunnitelmien esittelyissä. Yksi suunnitelija ei itse ehdotellut paljoakaan uusia ideoita. Yksi suunnittelija kertoi hyvinkin suorasti tietonsa ja näkemyksensä valinnoistamme ja niistäkin asioista joita emme halunneet. Yksi suunnittelija kehui ja mairitteli meitä. Kaikki kolme antoivat kuitenkin paljon ajattelemisen aihetta ja uusia vaihtoehtoja toteutukseen sekä esittelivät mitä kaikki ratkaisuja markkinoilla tai heillä on tarjolla. Näissä keskusteluissa ja liikkeissä malleja testatessa ajatus jalostuikin niin että muutimme myös toivelistaamme joidenkin kohtien osalta. Esimerkiksi apteekkarikaapille löytyi meidän tarkoitukseemme kätevämpi korkea kaappi, jossa on tukevat erikseen avattavat sisälaatikot.



Miietimme keittiön lisäksi myös muita kiintokalusteita toimittajien kanssa. Kodinhoitohuoneen kalusteseinämä oli aika selvä ja kaikilla oli selvästi samansuuntainen näkemys, miten kalusteet ja toiminnot kannattaa sijoitella. Kodinhoitohuoneessa suurin päätös itselleni oli siirtyä nykyisestä pyykkitornista, siihen että työpöytätilan maksimoimiseksi pesukone ja kuivausrumpu sijoitetaan pöytätason alle vierekkäin. Olen tykännyt pyykkitornista, ja jääkin nähtävksi miten pyykkäys koneet vierekkäin toimii. Näiden kiintokalusteiden lisäksi kodinhoitohuoneeseen on tulossa myös pukuhuone-osa, jossa siis istuinpenkki ja hieman kaappitilaa.

Muita kiintokalusteita ovat vessojen allaskaapit(laatikostot), joissa suurimmat erot mielestäni toimittajien välillä ovat itse altaat. Niiden muotoa ja materiaalia täytyy vielä miettiä. Mahdollisesti vessoihin on tulossa myös jokin yläkaappi, seinäkaappi tai peilikaappi. Eteiseen on ajateltu isoa liukuovikomeroa, sekä myös makuuhuoneisiin ja vaatehuoneisiin tarvittaisiin vaatekaapit, joten on niitä kiintokalusteita pitkä lista.  Koimme kuitenkin, että keittiö on se tärkein, sekä toimivuudeltaan ja näkyvyydeltään ja myös hintavin, joten suunnittelu täytyy ensin keskittää siihen ja valinta toimittajastakin tehdä pitkälti sen pohjalta.

Vessaan on suunniteltu kalusteet yhdelle seiälle ja pönttö viereiselle.


Lopullisen valinnan kiintokalustetoimittajasta teimme pitkän mietinnän jälkeen ja päädyimme Puustelliin. Eniten valintaan vaikutti asiantunteva suunnittelu, ideointi ja asenne, miten meidät huomioitiin sekä mielikuva laadukkaasta keittiöstä. Tosin vielä jätimme avoimeksi, että otammeko koko talon kiintokalusteet heiltä vai hyödynnämmekö esimerkiksi vaatekaapeissa Ikeaa.

Puustellin kanssa muokattiin keittiösuunnitelmaa vielä lupakuvia varten ja mietittiin tarkemmin kaappien jako ja mitat sekä toimintojen paikat sekä väritystä.  Niistä lisää omassa erillisessä julkaisussa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti