keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Pihan suunnittelua (nyt jo)

Aloitin ajoissa pihan alustavan miettimisen - jo pian tontin oston jälkeen, ennen kuin edes talon pohjapiirros tai muoto oli selvillä! Tähän vaikutti varmaan vuodenaikakin, oli lämmin kesä, kesäloma-aika ja tuli käytyä kylässä muiden viihtyisissä pihoissa. Ja siitä se ajatus sitten lähti. En kuitenkaan ole mikään harjaantunut viherpeukalo, enkä itseasiassa halua käyttää puoliakaan vapaa-ajastani pihan hoitoon. Välillä ja varsinkin hyvällä kelillä se on oikein kivaa vastapainoa toimistotyölle.
Näkymän länteen päin peittää vielä isot kuuset ja kivet

 Oikeasti tässä vaiheessa googlettelin vasta alustavasti inspiraatiokuvia ja mietittiin perheen kanssa, mitä toimintoja me pihalle halutaan ja mihin ilmansuuntaan.  Tämä oli helppo vaihe, luetella halutut toiminnot ja katsoa kuvista, mikä miellyttää omaa makua ulkonäöllisesti. tai mikä ei miellytä. Esimerkkikuvia onkin netti pullollaan, niistä on lähinnä valinnan vaikeus tässäkin asiassa. Ja kun kaikkea kivaa ei voi samaan pihaan yhdistää, ei mahdu ja budjettikin tulee vastaan.

Haastavampaa onkin sitten miettiä, miten ne toiminnot kannattaa tontille sijoittaa, että ovat käytännölliset, parhaisiin mahdollisiin ilmansuuntiin sekä huomioiden naapuritontit ja näkymät. Pihan tulisi miellyttää silmää ja sopia taloon ja ympäristöön sekä sisätiloista että ulkoa katsellessa.

Kasvillisuusvalinnat päätin suosiolla jättää ammattilaisen huoleksi tai ainakin kommentoinnin, että mitkä kasvit pärjäisivät pihassa ja miten ne voisi sinne asetella. Tässä ajattelen että panostamalla asiantuntijaan hieman, säästän nopeasti sen saman summan välttämällä virheostokset ja niiden korjaukset.
Tontti näytti tältä ostettaessa -pajukkoa, heinää ja koivuja (näkymä pohjoisen suuntaan katsellen)

Yllättävän vaikeaa on periaatteessä tyhjästä pohjasta lähteä hahmottamaan kokonaisuutta. Enkä kuitenkaan halua että piha on tyhjänä tai ihan keskeneräisenä monia vuosia rakentamisen jälkeen. Päinvastoin tarkoitus olisi saada pihan isot linjat alulle mahdollisimman pian eli heti kun se on mahdollista, jotta pihasta pääsisi nopeammin nauttimaan.

Mutta se kaikkein vaikein omasta näkökulmasta on luoda suunnitelma mitä ja miten tontilla jo olevaa puustoa ja isoja kiviä voisi hyödyntää tulevassa pihassa, kun suunnitelmana on kuitenkin korottaa talon lattiatasoa reilusti nykymaanpinnasta ja sitä myöten myös pihan pintakin nousisi. Tähän lisänä tulee haasteeksi tasaisella tontilla maanpinnan kaadot ja sade-/hulevesien hyödynnys tai ohjaus tontilta pois.
Tontin komeaa koivikkoa -voi kun tätä pystyisi säästämään


Näitä tuli pyöriteltyä ja päädyttiinkin teettämään pihasuunnitelma ammattilaisella. Sitten vaan yritetään löytää meille sopiva suunnittelija ja etsiä kokemuksia eri suunnittelijoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti