lauantai 20. huhtikuuta 2019

Rakennuslupahakemus vireille vko 10



Rakennuslupahakemus saatiin maaliskuun alussa jätettyä lupapisteeseen. Sitä edelsi pitkä suunnittelujakso.

Oikeastaan suunnittelu lähti liikkeelle jo viime keväänä, kun sopivaa tonttia etsittiin. Silloin oli isot linjat selvillä eli että haluttiin riittävän iso tontti, jolle saisi rakentaa 1-kerroksisen puutalon sekä katetut paikat kahdelle autolle. Emme halunneet liian määräävää kaavaa, emmekä liian pientä tonttia. Samalla aloimme jo miettimään talon pohjaratkaisuja tai mitkä asiat huonejaossa ja ilman suunnissa olisivat meille tärkeitä. Tässä(kin) vaiheessa tuli selattua monet talokirjat läpi ja moneen kertaan, sekä netin lukuisia talopohja-kuvia.

Alusta lähtien ymmärsimme kyllä sen tärkeän säännön, jota moni raksaprojektissa vastaan tullut ammattilainen painottaa, että Talo rakennetaan tontin vaatimusten mukaan. Eli tontti on se tärkein, josta kaikki lähtee liikkeelle. Näin meilläkin. Kun olimme löytäneet tonttimme, muokkasimme omia aiempia talonpohjapiirustus-suunnitelmia tonttiimme sopiviksi ja tässä vaiheessa aloimme myös kyselemään talofirmoja mukaan.

Homma konkretisoitui lisää, kun talopakettien sisältöä käytiin läpi, että mitä kaikkea täytyykään valita tai päättää ennen kuin talo tulee valmiiksi tai päästään edes aloittamaan rakentamista.

Talofirmojen paketteihin sisältyi yleensä tarvittavat lupakuvat, mutta tapa, miten ne saadaan aikaan erosi hieman. Osa talopakettitoimittajista tarjosi kuvien muokkauskierroksia rajatun pienen määrän, osa taas rajatun suuremman määrän ja osa rajattomasti. Lähes kaikilla muokkaukset tehtäisiin ns etänä tai vain myyjän läsnäollessa ja henkilöä joka kuvat päivittää ei ollut mahdollista tavata. Näihin kiinnitimme huomiota ja pidimme tärkeänä tämän sujuvuutta (ja nopeuttakin), sillä asioiden selostaminen vain puhelimessa tai sähköpostilla on välillä hyvinkin hankalaa.

Talotoimittajan valinnan jälkeen alkoi kuvien ja piirustusten valmistelu. Meidän hommana oli luoda lupapisteeseeen uusi hanke ja täyttää omat tietomme sekä perustiedot tonttiin ja hankkeeseen liittyen.



Lupapisteeseen ensin tunnuksien luonti ja sitten ihmettelemään, että mitä siellä täyttäisi. Onneksi kuitenkin rakennuspaikkakuntamme toimii jo sähköisesti, nopeuttaa ja selkeyttää asioiden hoitamista. (kuva lupapiste.fi)

Rakennuslupaan vaaditaan ainakin hankkeen perustiedot, talon pohjapiirustus, julkisivukuvat, leikkauskuva korkotietoineen, naapurikuulemiset, julkisivun väriselvitys, energiaselvitys, projektin suunnittelijoiden tiedot ja kelpoisuus, sekä monta muuta tietoa, jotka pääsuunnittelijamme suunnitelmista kirjasi. Tässä vaiheessa piti myös kirjata hakemukselle, jos on tulossa maalämpöä tai aiotaan kaataa tontin puustoa. Taitaa olla hieman kunnasta riippuvaista, että mitä kaikkia selvityksiä tarvitaan ja missä laajuudessa. Lisäksi saimme kunnan käsittelijältä pyynnön, että jo aiemmin tekemämme alustavan suunnitelman alkukatselmuksen lisäksi hän halusi suunnitelmien henkilökohtaisen esittelyn ennen kuin lupahakemus jätettäisiin.

Esittelyssä käytiin hakemusta läpi ja vielä tuli esille muutama pieni asia, jotka suositteli merkitsemään piirustuksiin. Isompia muutoksia ei oikeastaan tullut tässä vaiheessä. Jo alustavassa katselmuksessa oli ohjeena ollut vaihtaa talo harjakattoiseksi.

Vielä asemapiirroksen päivitys ja pääsimme kiertämään ovelta ovelle naapureita, sillä halusimme itse hoitaa tämän osuuden, vaikka kuntakin olisi sen hoitanut tai myös lupapisteessä olisi ollut mahdollisuus sähköpostilla hoitaa naapurikuulemiset. Naapurikuulemisiin meillä oli asemapiirustus, jossa oli kunkin kiinteistön kohdalla paikka nimille. Hyvänä vinkkinä muille, että kaikilta kiinteistön omistajilta täytyy saada allekirjoitus. Kohtuullisen nopeasti kaikilta nimet saatiinkin paperiin ja päästiin vihdoinkin jättämään lupapisteessä rakennuslupahakemus eteenpäin viranomaiskäsittelyyn. Arvio käsittelyajasta oli 6-8viikkoa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti