perjantai 15. helmikuuta 2019

Talon pohjan luonnostelu - osa2


Olimme jo kartoittamassa arkkitehtejä talomme suunnitteluun, kun  tutustuimme Pirkanmaalla toimivaan Evesa-talot firmaan ja heidän toimitussisältöönsä. Heidän edustajansa mainosti meille, että voisimme ostaa heiltä pelkän arkkitehdin tekemän pohjan suunnittelun. Emme siis sitoutuisi  talofimaan vielä, vaan jos päädymme tilaamaan talon heiltä, suunnittelu on ilmainen , mutta jos päädymme toiseen talofirmaan, suunnittelusta laskutetaan etukäteen sovittu hinta. Ja tärkeänä tekijänä, että suunnittelukierrosten määrää ei ollut rajoitettu.

Valmistauduimme ensimmäiseen tapaamiseen arkkitehdin kanssa toivomuslistan ja tontin tietojen kanssa ja hän saikin heti hyvin kiinni ajatuksistamme ja hänen ehdottamissaan luonnoksissa oli heti paljon hyvää. Talon sijoittelusta tontille olimme aika yksimielisiä alusta lähtien ja se menikin lähes täysin kaavaan merkityn rakennusalan mukaisesti.  Muitakin talon ja etenkin autokatoksen sijoitteluvaihtoehtoja mietittiin, mutta aina palattiin alkuperäiseen ideaan. Itse talon huoneiden koot, sijainnit ja muodot sekä etenkin kulku niihin olikin sitten pidempi prosessi ennenkuin palaset sopivat paikoilleen. Alusta lähtien keskeisinä ajatuksina oli hyödyntää ilmansuuntia ja valoa sekä tämän lisäksi luoda yhtenäiset oleskelutilat eli K+RT+OH, sijoittaa makuuhuoneet omaan rauhaansa ja vanhempien makuuhuoneen läheisyyteen pesutilat. Lisäksi 2 vessaa tarvittiin, mielellään hieman eri puolille taloa.  Keittiöstä halusimme näkymän kadulle/sisääntulopihalle, ja taas olohuoneesta näkymän isommaksi jäävälle suojaisemmalle oleskelu-takapihalle, jonne myös terassien haluttiin aukeavan, samoin kuin uloskäynnin pesutiloista kodinhoitohuoneen kautta. Tontin/talon pohjoisin reuna haluttiin käyttää autojen parkkeeraukseen ja varastoinnille. Lisäksi tontillamme on rasitteena sen pohjois/koillisreunassa kunnan putkitus, johon ei saa rakentaa, joten tämä rajoitti osaltaan yllättävänkin paljon rakennusten sijoittelua, vaikka iso 1500 neliön tontti meillä onkin.

Aika monta pohjakuvaa tai versiota pohjasta arkkitehti sai piirtää, mutta hyvin hän aina jaksoi kuunnella huolemme ja kommenttimme. Itseltäkin meinasi matkan varrella jo usko loppua, ajatukset mennä sekaisin ja moneen kertaan tuli mietittyä, mikä tulevassa talossa on tärkeintä ja millainen arjessamme ja meidän perheelle oikeasti olisi toimivin ratkaisu. Edelleen kävimme talofirmojen näytöillä mittailemassa ja katselemassa huoneiden kokoja ja ihmettelemässä tai ihailemassa pohjaratkaisuja ja materiaalivalintoja. Monet näytöt kuitenkin järjestettiin tyhjissä taloissa, joten mittasuhteiden hahmotus oli vaikeampaa kuin kalusteiden kanssa.

Lopputuloksen ja talon tilojen kuvitteleminen etukäteen näkemättä niitä oikeasti on todella hankalaa. Montaa suunnitelmaa tuli testattua mahdollisuuksien mukaan nykyisessä kodissamme mittailemalla, vertailemalla ja huonekalujen paikkoja siirrellen ja tehden kuvitteellisia seiniä, jotta hahmottaisi, onko olohuoneelle varattu tila iso, liian pieni vai sopiva. Tämä auttoi ainakin minua todella paljon ymmärtämään huoneiden kokoa ja etenkin mahdollisen kalustuksen sopimista sinne. Puoliso keksi myös ottaa käyttöön Floorplannerin suunnitteluohjelman, jolla saatiin itse testattua myös 3D-muodossa pohjapiirustuksia, että miltä ne tilassa "seisten  ja liikkuen" voisivat tuntua ja näyttää. Tämä selvensi omia ajatuksia vielä entisestään lisää ja pohjan valinta varmistuikin tämän avulla. Voisinkin suositella myös talotehtaille vastaavaa palvelua, asiakkaat varmasti arvostaisivat asiaa. Tätä nimittäin vain aniharva talotehdas tarjoaa, vaikka tuolla floorplannerillakin maallikkokin aika nopeasti piirtelee pohjan mitoilleen.

Lopulta parin kuukauden veivaamisen, miettimisen ja muokkaamisen jälkeen päädyttiin loppuvuoden 2018 aikana pohjaan, jossa saatiin toteutumaan lähes kaikki alkuperäisistä toiveistamme samalla tontin mahdollisuudet, näkymät ja ilmansuunnat huomioiden. Nyt talo tuntuu jo omalta pohjaratkaisun suhteen! Tosin vielä tämänkin jälkeen saattaa pientä viilausta joutua tekemään mm. kiintokalustesuunnittelun myötä ja ikkunoiden kokojen ja sijainnin suhteen.

Tällä pohjalla olisi tarkoitus edetä ja lähteä kilpailuttamaan talotoimittajia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti