keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Talopakettien kilpailutus

 Aloitimme omalla arkkitehdin luonnostelemalla pohjalla talopakettien kilpailutuksen heti kun pohjaluonnos tuntui meille sopivalta. Siinä vaiheessa vielä epäröimme, että haluammeko muuttovalmiin paketin vai levyvalmiin/viittä vaille valmiin/sisustusta vaille valmiin paketin. Päädyimmekin pyytämään molemmista tarjouksia. Se hieman monimutkaisti tarjouksien vertailua, mutta ainakin näimme hintatason, jonka talofirmat ottivat pintojen tekemisestä.

Pyysimme tarjousta Evesa-taloilta, Kastellilta, Kannustalolta, Sievitalolta, Deko-talolta, Design-talolta, Jukkatalolta sekä vielä vastaavan mestarin suosituksesta pitkästä tavarasta taloja tekevältä paikalliselta Timpuriduolta. Myös muita talofirmoja harkitsimme ottavamme mukaan, mutta näissäkin tuntui jo riittävän ihan kylliksi vertailtavaa.

Kävimme myös näiden kaikkien talonäytöissä tutustumassa laatuun ja jälkeen. Tosin osa näytöistä ei antanut näistä  ihan oikeaa kuvaa (tai ainakaan sitä, mitä me olisi haluttu nähdä), sillä näyttö järjestettiin valmiissa talossa, jonka talotehdas oli toimittanut vesikattovalmiina tai vvv-pakettina ja joku muu oli tehnyt suuren osan näkyviin jäävistä pinnoista.

Yleisesti ottaen talofirmat ottivat hyvin tarjouspyynnön jälkeen yhteyttä meihin, ja osaa kontaktoimme jo talonäytöissä tai kesän asuntomessuilla. Ainoastaan Design-talolta emme useammasta pyynnöstä huolimatta koskaan saaneet tarjousta tai edes muuta yhteydenottoa heidän edustajaltaan, joten se jäi heti alkuvaiheessa  pois laskuista. Kaikkien muiden kanssa istuimme loppuvuoden aikana alas muutamaksi tunniksi ja kävimme läpi heidän tarjontaansa tarjousta varten . Samalla hahmotimme itse paremmin, että mitä ratkaisuja haluamme taloon ja myös opimme matkan varrella talofirmojen edustajilta paljon uutta rakentamisesta, talon rakenteista ja rakennuttamisprosessiin liittyen. Usein tuntui että uutta tietoa tulvi, mutta kaikkea ei ehtinyt käsitellä. Yllättäen myös saimme paljon ristiriitaistakin tietoa, ihan jopa määräyksiin liittyen.

Kannustalokin tippui pois laskuista pian, sillä heidän edustajansa ilmoitti, että jo pohjan piirrättäminen kestää useamman viikon ja tarjouksen laskenta jopa muutaman kuukauden. Meidän aikatauluun tämä ei riittänyt.

Meillä on jo vastaava mestari mukana projektissa ja käytimme muutamassa vaiheessa talotoimittajien tarjousten katselmoinnissa hänenn ammattitaitoaan hyödyksi. Suosittelen tätä muillekin, ehdottamasti! Kun saimme ensimmäisen tarjouksen, jossa oli mielestämme kattava toimitussisältö lueteltuina, annoimme sen vastaavalle luettavaksi ja kommentoitavaksi. Tuloksena oli viisi sivua kommentteja, että mitä tarjouksesta puuttuu, mitä hän pitää hyvänä ratkaisuina ja mitä kannattaisi vaihtaa paremmaksi tai muistaa huomioida jatkon tarjouskilapiluissa. Näistä olikin hyvä jatkaa eteenpäin. Toisen kerran annoimme hänelle hommia, kun olimme jo saaneet monta tarjousta ja viilanneet niitä tarpeisiimme. Vastaava luki läpi kaksi potentiaalisinta tarjousta vielä ja taas kommentoi niitä sekä lisäksi auttoi meitä arvioimaan näistä puuttuvien työvaiheiden tai osa-alueiden kustannuksia. Kysyimme häneltä tietysti myös kokemuksia ja että mikä vaikutelma hänellä on kyseisten toimittajien laadusta.

Vertailimme tarjouksia laadullisesti, rakenteita ja kustannuksia monen sadan rivin excelissä, johon kirjasimme mukaan tarjoukseen kuuluvat asiat ja ne mitkä eivät kuuluneet tarjoukseen ja tulisivat siis meidän hoidettavaksemme. Näille tarjoukseen kuulumattomille asioille (jotka kuitenkin täytyy tehdä jotta talosta saadaan meille koti) selvittelimme myös hintaa, jotta saimme laskettua joka tarjouksen perusteella meille koituvan kokonaiskustannuksen ko tapauksessa ja näitä sitten vertailtiin keskenään.

Kuvassa pienen pieni osa Talopakettien vertailu-excelistä, riveillä eri osa-alueet ja vertailtavat asiat, sarakkeissa värein eroteltuna kukin talotoimittaja.


Vertailutekijöinä oli hinta, rakenneratkaisu, muut kommentit sekä oman työn osuus ja kokonaisuutta verrattiin tietenkin meidän maksimibudjettiin. Tarjouksissa oli todella paljon eroavaisuuksia, mitä oli laskettu mukaan ja osassa niitä puuttuvia asioita ei ollut vain mainittu lainkaan eli ne piti erikseen ymmärtää kysyä, tällaisia olivat esimerkiksi tiiveysmittaus, pääsuunnittelija, kvv-ja iv-vastaava, rakennusaikainen siivous, telineet, jne. Näistä puuttuvistakin tuli joissain tapuksessa suuret summat. Yhteenvetona voi sanoa, että vertailu ei ollut helppoa ja kun kaikkea ei kuitenkaan voi mitata suoraan tai pelkästään euroissa vaikka ne eurot tärkeitä ovatkin. Kannattaa kuitenkin tässä vaiheessa olla tarkkana ja perata tarjouksia tiheän kamman kanssa.

Ratkaisuiden joustavuus, laatu ja hyvät tekijät sekä hyvä maine ja muiden hyvät kokemukset , sekä kokonaisuuden hinta olivat suuressa roolissa valintaa tehdessä. Kuulimme matkan varrella paljon kauhutarinoita, mutta myös onnistumisia ja kehuja. Toiset talofirmojen edustajat myös osasivat hommansa paljon paremmin kuin toiset, silläkin on merkitystä, sillä oletettavasti kyseisen henkilön kanssa tullaan olemaan jatkossakin tekemisissä paljon. Loppusuoralla kilpailussa olivat mukana Evesa, Kastelli, Jukkatalo ja Timpuriduo.

Aikamme tarjouksiin perehdyttyä, asiaa selviteltyä ja kustannustaulukkoa Excelissä pyöriteltyämme päädyimme siihen, että ottaisimme paketin levyvalmiina ja tekisimme lopuista osan itse tai talkoovoimin ja osan teettäisimme itse valituilla (tai muiden suosittelemilla ) ammattilaisilla.´Tämä rajasi osan toimittajista pois. Arvostimme myös sitä, että vastaukset kysymyksiimme saatiin suoraan ja nopeasti kontaktihenkilöltä.

Lopussa loppusuoralla olivat enää Jukkatalo ja Timpuriduo, iso ja pieni vastakkain. Uskoimme että molempien kanssa meille saataisiin aikaan hyvä talo, mutta nyt oli vaan valittavana että kumman kanssa lähtisimme tekemään yhteyistyötä. Aika monen väännön ja lisäkysymysten ja tarjouksen täsmennyksen jälkeen lopulta teimme sopimuksen Timpuriduon kanssa. Meidän talo siis tehdäänkin pitkästä tavarasta, eikä elementeistä niin kuin vielä kesällä kuvittelimme! Ja nyt ainakin tiedämme varmasti henkilöt, jotka talomme tekevät ja pääsemme suoraan heidän kanssaan juttelemaan.

Aika näyttää, miten yhteistyö sujuu, mutta alku ainakin on erittäin lupaava!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti